Tiesitkö tämän pyöräilystä?

Pyöräily on nostanut suosiotaan tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien, ja nykyisin pyörää hyödynnetään niin paikasta toiseen liikkumisessa, tavoitteellisessa urheilussa kuin vapaa-ajan vietossakin. Pyöräilystä onkin tullut hyvä ja nopea tapa etenkin isommissa kaupungeissa liikkumiseen. Samalla pyöräilyn suosion nousun kasvaessa kaupungit ovat alkaneet kaupunkisuunnittelussa huomioimaan pyöräilijöitä aikaisempaa enemmän. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Helsingissä vuonna 2012 avattu, erityisesti pyöräilijöiden suosiossa oleva kevyen liikenteen väylä Baana, jota pyöräilee kesäkuukausina jopa reilut 6 000 pyöräilijää päivässä. Lisäksi Helsingissä teiden reunaan on paikoin merkattu omat pyöräkaistat. Kaupungit ovat myös alkaneet tarjota asukkailleen mahdollisuuden käyttää kaupungin omistamia kaupunkipyöriä. Kaupunkipyörät ovatkin oivallinen vaihtoehto kaupungissa liikkuessa, kun pyörän voi poimia sekä jättää kaupunkipyöräasemalle. Näin kaupunkilaisten ei tarvitse huolehtia pyörän säilyttämisestä silloin, kun sitä ei käytetä. Pyöräilyn varsinaisena tarkoituksena ei kuitenkaan aina ole päästä liikkumaan paikasta toiseen, vaan usein pyöräileminen on vapaa-ajanviettotapa. Retkipyöräilyssä tarkoituksena on nimensä mukaisesti pyöräilyretken tekeminen. Ympäri Suomea löytyykin runsaasti kauniita ja rauhallisia pyöräilyreittejä, jotka sopivat oivallisesti pyöräretkien tekemiseen.

Pyöräilyn terveyshyödyt

Suomessa pyöräilyä harrastaa vajaa miljoona suomalaista, ja se onkin noussut maamme toiseksi suosituimmaksi liikuntamuodoksi heti kävelyn jälkeen. Pyöräily on mitä erinomaisin liikuntamuoto, jossa kehon suurimmat lihasryhmät tekevät runsaasti töitä. Eikä pyöräilyä tarvitse harrastaa tuntitolkulla terveyshyötyjen saamiseksi, sillä jo reipas puolen tunnin säännöllinen pyöräily on erinomainen alku. Kun pyörälenkin pituus lähestyy tuntia, alkaa se parantaa niin kestävyyttä kuin kuntoakin. Pyöräily onkin erinomaista kestävyysharjoittelua, sillä suurten lihasryhmien työskennellessä verenkiertoelimistön toiminta vilkastuu ja energiankulutus kasvaa. Pyöräily on myös hyvin nivelystävällinen liikuntamuoto, sillä pyöräillessä jalkojen niveliin kohdistuu vain pientä rasitusta. Pyöräily mahdollistaa myös hyvin erilaisia harjoitusmuotoja. Kun polkee tasaisessa maastossa saa hyvän kestävyysharjoituksen, jossa sykkeen saa pysymään matalalla. Maastossa, jossa on runsaasti ylä- ja alamäkiä, saa pyöräilystä hyvän intervalliharjoituksen, kun syke nousee ylämäissä ja pääsee tasoittumaan alamäissä. Jotta pyöräilystä saisi mahdollisimman paljon hyötyä, tulee muistaa kiinnittää huomiota ajoasentoon sekä oikeanlaisiin varusteisiin. Mikäli pyöräily aiheuttaa hartia- tai selkävaivoja, kannattaakin tarkistaa, että ajaessa sekä selkä että niska ovat suorina ja katse suunnattu eteenpäin.

Pyöräilyn ekologisuudesta sekä kohonneesta liikenneturvallisuudesta

Pyöräilyn hyödyistä puhuttaessa ei voida ohittaa pyöräilyn huomattavaa ekologista hyötyä. Pyöräily kun on käytännössä päästötöntä, ja pyörän valinta auton sijaan on hyvä ekoteko. Pyöräily on myös ystävällistä lompakolle, sillä pyörän oston jälkeen ovat pyöräilyn kulut hyvin minimaalisia verrattuna auton tankkaamisesta ja ylläpitämisestä aiheutuviin kuluihin. Lisäksi pyörän huolto on autoa vaivattomampaa sekä usein halvempaa. Polkupyöräteollisuus kuluttaa niin ikään huomattavasti autoteollisuutta vähemmän luonnonvaroja. Pyöräilyn turvallisuus on otsikoihin säännöllisesti nouseva aihe. 2000-luvun alusta pyöräilyn liikenneturvallisuudessa on tapahtunut huomattavaa kehitystä, ja onnettomuustilastot ovat laskeneet huomattavasti. Kansainvälisissä vertailuissa on osoitettu, että mitä yleisempää pyöräily on, sitä turvallisempaa se myös on. Esimerkiksi Tanskassa ja Alankomaissa, joissa pyöräillään Euroopassa eniten henkeä kohti (noin 900 kilometriä/henkilö), tapahtuu suhteessa vähiten pyöräilijöiden kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Niin kansainvälisiin kuin suomalaisiinkin onnettomuustilastoihin vaikuttavat lisäksi kypärän käyttöä kohtaan muuttuneet asenteet. Yhä useampi nykyisin pyöräilee kypärä päässä. Lisäksi kypärät ovat kehittyneet ajan saatossa yhä turvallisemmiksi sekä kestävimmiksi. Tarjolla on lisäksi hyvin laaja valikoima erilaisia sekä erinäköisiä kypäriä niin aikuisille kuin lapsillekin.