Vuoden 2018 parhaat maastopyörät

Maastopyörät ovat matalampia ja usein leveärenkaisia pyöriä, jotka on tarkoitettu maastossa ja teiden ulkopuolella pyöräilyyn. Parhaan maastopyörän valinta on haastava tehtävä, koska alan harrastajat arvostavat pyöriltään eri asioita. Joillekin pyörän ajoasento on kaikki kaikessa, kun taas jotkut arvioivat pyörää sen rungon ja jousituksien perusteella. Lisäksi maastopyöräilystä löytyy lukuisia eri alalajeja, joissa tarvitaan erilaisia pyörän ominaisuuksia. Maastopyöriä löytyy niin vauhdikkaaseen ylä- ja alamäkiajoon, kumpuraisille metsäpoluille kuin tiukoille dropeille. Tässä artikkelissa esitellään vuoden 2018 parhaita maastopyöriä, jotka sopivat XC-, trail-, downhill- ja enduro-tyyppiseen maastopyöräilyyn.

Maailman vaikutusvaltaisin pyöräilylehti Bicycling on listannut vuoden 2018 kuumimmat trendit maastopyöräilyn osalta. Ensinnäkin tänä vuonna markkinoilla on ollut maastopyöriä, joiden ulottuvuus on tavanomaista suurempi. Ulottuvuudella määritetään, kuinka pitkälle pyöräilijän on kurkotettava yltääkseen ohjaustankoon. Pitempi ulottuvuus tarkoittaa etukenompaa pyöräilyasentoa, kun taas lyhyempi ulottuvuus antaa ajajalle mahdollisuuden istua satulassa pystymmässä. Toiseksi tänä vuonna ei olla myöskään enää nähty niin sanottuja plussakoon renkaita, jotka ovat halkaisijaltaan 27,5 tuumaa mutta suuren korkeutensa ja leveytensä ansiosta vastaavat isompaa 29 tuuman rengasta. Kolmanneksi maastopyörien satulan kulmat ovat tämän vuoden malleissa jyrkempiä, joka tekee pyörän kanssa kiipeämisestä helpompaa.

Canyon Spectral CF 9.0 Pro

Yksi tämän vuoden säväyttävimmistä maastopyöristä on Canyonin valmistama Spectral CF 9.0 Pro. Kyseessä on täysjousitettu pyörä, joka selviää kunnialla minkälaisesta kinttupolusta tahansa. Tästä pyörästä löytyy erittäin kevyt hiilikuidusta valmistettu etukolmio ja kestävästä alumiinista valmistettu takakolmio. Fox Float DPS EVOL Performance Elite -takaiskunvaimennin, Fox 34 Performance Elite -etuhaarukka ja kolmivaiheinen jousitus takaavat erittäin hyvän pidon ja sulavan jousitusliikkeen, joka pehmentää kovimmatkin tärähdykset. Lisäksi Shimano XT -vaihteisto takaa sen, että vaihteet eivät petä vaikeammassakaan maastossa. Tämä pyörä sopii erityisesti downhill-tyyppiseen pyöräilyyn, jonka lisäksi vain 12,5 kilon painoinen runko tekee siitä myös tehokkaan kiipijän.

Felt Surplus 30

Felt Surplus 30 on harvoja plussakoon renkailla varustettuja pyöriä, jotka ovat lyöneet itsensä läpi tänä vuonna. Felt Surplus 30 -maastopyörän ehdottomat vahvuudet ovat sen erittäin edullinen hinta (n. 2000 euroa) ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. Kevyt alumiinista valmistettu runko ja plussakoon isot renkaat takaavat kevyen ajon monenlaisessa maastossa. Leveämmät renkaat mahdollistavat sen, että Felt Surplus 30 kulkee kevyesti niin hiekalla, kivikossa kuin lumella. Sillä on turvallista ajaa ympäri vuoden jopa Suomen leveysasteilla, eikä se hyydy pahimmillakaan pakkasella. Lisäksi Felt Surplus 30 -pyörällä onnistuu myös kiipeäminen erittäin hyvän pidon ansiosta.

Devinci Spartan GX Eagle

Kanadassa valmistetut Devinci -pyörät ovat valloittaneet metsäpolkuja ja vuoristoja jo vuodesta 1987 lähtien. Nyt Devinciltä on tullut ulos Spartan GX Eagle -enduropyörä, joka on kerännyt hehkutusta käytännössä kaikissa alan lehdissä ja foorumeissa. Devici-pyöristä löytyy mainetta niittänyt Split Pivot -jousitus, joka takaa sen, että renkaan pito ja polkemisen tehokkuus ovat huipussaan. Lisäksi Spartan GX Eagle lyhyt takakolmio ja harvinaisen matala painopiste takaavat sen, että se on helppo ja ketterä ajettava maastosta riippumatta. Laadukkaat osat tekevät tästä pyörästä jämäkän, ja se kestää kovaakin käyttöä vuosien ajan.

Trek Fuel EX 7 29

Trek Fuel EX 7 29 on maastopyörä, joka on erityisesti suunniteltu monipuoliseen maastoajoon. Monet testit ovat osoittaneet, että tämä pyörää selviää niin kivikkoisista laskuista, jyrkistä ylämäistä kuin tiukoista mutkista. Siinä on jäykkä 130 mm:n jouston tarjoava Alpha Platinum -alumiinista valmistettu runko, joka on yhteensopiva sekä 29er- että 27.5+-kiekkojen kanssa. Lisäksi viime vuosien molemmat maastopyöräilyn merkittävämmät innovaatiot yhdistyvät Fuel EX 7 29 -mallissa. Siitä löytyy ensinnäkin Dropper-satulatolppa, joka mahdollistaa satulan korkeuden säädön vaivattomasti tarvittaessa vaikka ajon aikana. 1×11 -voimansiirto taas pienentää pyörän painoa ja vähentää pyörän liikkuvien osien määrää.