Maastopyörät

Maastopyörä on pyörä, joka on tarkoitettu erityisesti maastossa ajamiseen. Maastopyörä keksitiin 1970-luvun alkupuolella San Fransiscossa. Viranomaiset eivät hyväksyneet raskaita pyöriä, koska ne aiheuttivat meluhaittoja ja eroosiota. Tämän innoittamana San Fransiscon nuoret keksivät korvata moottoroidut menopelit vanhoilla, kestävillä ja paksurenkaisilla Schwinn Excelsior-pyörillä. Kyseiset pyörät oli alunperin tarkoitettu lapsille korvaamaan moottoripyörät. Pyörät saattoivat painaa parhaimmillaan 27 kiloa ja niissä oli jalkajarru ja vain yksi vaihde. Pyörillä mentiin vain alamäkeen ja ylös mentiin kuorma-auton kyydittämänä.

Historian havinaa

1970-luvun loppupuolella maastopyöräilyn yleistyttyä lajin aktiiviharrastajat, joihin lukeutuivat muun muassa Gary Fisher, Joe Breeze, Tom Ritchey, Charlie Cunningham ja Keith Bontrager, alkoivat kehitellä paremmin maastossa liikkumiseen sopivia ja entistäkin kestävämpiä pyörämalleja. Uudet pyörämallit otettiin käyttöön ensimmäisiin pyöräkilpailuihin, jotka pidettiin Kalifornian kukkuloilla. Suuren suosion laji saavutti 1980-luvun puolella. Vuonna 1996 Atlantassa pidetyissä olympialaisissa maastopyöräilystä tuli vihdoin olympialaji. Aikojen saatossa myös keksittiin hybridipolkupyörä, joka tarkoittaa maastopyörää tavallisen vaihdepolkupyörän ominaisuuksilla.

Maastopyörän rakenne

Tavallisessa maastopyörässä on leveät karkeakuvioiset renkaat, jotka mahdollistavat maastossa ajamisen. Renkaiden leveys ja karkeus määräytyvät sen mukaan, millaisessa maastossa ajetaan, sekä pyöräilijän ajotyylistä ja mieltymyksistä. Tavallisesti renkaan halkaisija on 26 tuumaa, mutta olemassa on myös pyöriä 29 tuuman renkailla. Maastopyörien hinta on yleensä noin 500-10 000 euroa. Edullisella maastopyörällä pääsee kuitenkin hyvin alkuun harrastuksessa. Kalliimmissa malleissa on huipputason runko ja muut osat hyvää ja kestävää laatua.

Maastopyörää ajaessa pyöräilyasento on normaaliin maantiepyörään verrattuna enemmän pysty. Ohjaustanko on tavallisesti satulan kanssa samalla korkeudella. Runko ja muut komponentit ovat todella kestäviä ja kovempaan käyttöön suunniteltuja. Keskiverrossa maastopyörässä on tavallisesti 27 vaihdetta ja ne koostuvat kolmesta eturattaasta sekä yhdeksästä takarattaasta. Maastopyörien iskunvaimennus on parantunut huomattavasti kuluneella vuosituhannella. Takaiskunvaimentimen jousena toimii joko teräsjousi tai ilmakammio tai näiden kahden yhdistelmä. Öljyäminen pitää liikkeen tasaisena. Halvemmissa malleissa jousen tilalla käytetään elastomeeri-kumipatukkaa.