Mitä tietää BMX: stä?

BMX-pyöräily on yksi pyöräilyn monista muodoista. Laji sai alkunsa 1960-luvulla Kaliforniassa ja sen nimi tulee englannin kielisistä sanoista ”bicycle motorcross”. BMX syntyi motorcrossin innoittamana ja sen luojana pidetää motorcross-kuljettaja Ron Macleria. BMX-nimen keksijänä pidetään kuitenkin Elaine Holtia. Ulkomuodoltaan pyörät muistuttavat lastenpyöriä, sillä lajissa ajetaan polkupyörillä, joissa on vain 20-tuumaiset pyörät. Vuonna 2017 kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti ilmoitti, että vuonna 2020 järjestettävissä kesäolympialaisissa Tokiossa pidetään myös BMX freestyle-kilpatapahtuma.

Mistä kaikki alkoi?

Ensimmäiset BMX-kisat pidettiin Kalifornian Palms Parkissa vuonna 1969. Uusi laji innoitti myös monia motocross-kuljettajia aloittamaan uuden harrastuksen ja vuonna 1970 rakennettiinkin jo toinen BMX-rata, Bum´s Park. Myöhemmin Bum’s Parkissa alettiin pitämään myös virallisia kisoja ja tämän myötä perustettiin lajin virallinen yhdistys, jonka nimeksi tuli BUMS (Bicycle United Motorcross Society). Macler käytti jo tällöin nimeä BMX lehdistölle puhuessaan. Ensimmäisiä ratoja ja kisoja kutsuttiin pedal crosseiksi.

Lajin läpimurto

Vuonna 1971 julkaisiin motocrossia käsitettelevä dokumentti ”On Any Sunday”. Dokumentissa ohimennen näkyi lajin edustajia ajamassa BMX-pyörillään, jonka innoittamana laji sai paljon uusia harrastajia ympäri Amerikkaa. Vuoteen 1974 mennessä Kaliforniaan oli rakennettu jo kahdeksan rataa. Yamaha Gold Cup keräsi samaisena vuonna yli 16 000 katsojaa Los Angelesissa pidettäviin finaaleihin. Ensimmäinen BMX-lajiliitto (NBA) syntyi vuonna 1973. Liiton perustajana toimi Ernie Alexander ja tämän innoittamana syntyivät myöhemmin myös NBL ja ABA.

Pikku hiljaa lajista alkoi kehittyä BMX:n freestyleversio. BMX-pyöristä kehitellään koko ajan uusia, entistä parempia malleja. Tavallisesti BMX-pyörän renkaat ovat 20 tuuman kokoiset, niissä on timantin mallinen tuplakolmio-runko ja korkea tanko, joka on noin 6–8,5″ korkea. Pyörien kulmat ovat erittäin jäykät ja niissä on lyhyt takahaarukka. Freestyle-pyörien ohjauskulman jyrkkyys vaihtelee jopa 74-76 asteen välillä. Pyörien keskiarvopaino on noin 12 kiloa, mutta nykysuuntauksen määritelmän mukaan pyörä voi olla jopa 8-13 kiloa.